Search

EasyDNNNews

Iers mos

Zeewier. Roodwier. Platte ‘’steel’’ met bladvormige, dichotome vertakkingen tot 10 cm hoog. Zeer variabel van vorm (volledig plat tot gekroesd) en variabel van kleur (rood tot geelgroen, soms iriserend blauw). Op hard substraat, van poeltjes tot 24 m diepte.   
Lees meer

Viltwier

Zeewier. Groenwier. Viltwier is een makkelijk te herkennen wiersoort en wordt gekenmerkt door relatief dikke, donkergroene 'takken' met een witte donslaag (vandaar de naam viltwier). Door dit robuuste uiterlijk valt viltwier makkelijk op tussen het overige fijne wier dat een veel wolliger karakter heeft. In de wintermaanden kan viltwier een wat dunner en bleker uiterlijk hebben.
Lees meer

Roodbuik-aasgarnaal

Mariene aasgarnaal. Tot 13 mm. Doorzichtig met een felrode buik en een rood vlekje op de staartwortel. Ook op de rest van het lichaam is vaak wat rood te zien. De ogen zijn zwart. Relatief plompe aasgarnaal met grote ogen op een korte steel. Onder water net op en neer dansende rode muggen. Plaatselijk, o.a. in Oosterschelde en Grevelingen.

Lees meer

Adderzeenaald

Uiterst langwerpige vissen met een slangachtig lichaam. Mannetjes worden tot 40 cm, vrouwtjes tot 65 cm. Lichtbruin tot geelbruin, bovenop aan de voorzijde vaak wat donkerder. Voor en achter de ogen loopt een horizontale donkere streep. De ogen zijn vaak wat oranje of rood. Aan de zijkanten zitten donker omrande, lichtblauwe of zilverachtige, iriserende, verticale streepjes. De kop heeft een lange, rechte, buisvormige snuit en een kleine eindstandige mond. Bij volwassen dieren is alleen een rugvin aanwezig, een anaalvin en borstvinnen ontbreken (borstvinnen zijn wel aanwezig bij zeer jonge dieren). Het lichaam heeft geen schubben, maar wordt verstevigd door uitwendige, uit beenachtig materiaal bestaande plaatjes en ringen. De staart is lang en spits, zonder echte staartvin, er zijn alleen enkele staartvinstralen aanwezig. Nadere kenmerken: 28-31 ringen vóór de anaalopening, 60-70 ringen daarachter. Snuit langer dan de halve koplengte. Rugvin grotendeels vóór de anaalopening gelegen.

Ecologie
Adderzeenaalden leven onder andere tussen grote bruinwieren. Het voedsel bestaat uit kleine kreeftachtigen en vislarven. Het vrouwtje legt in juni en juli 400-1000 eieren bij verschillende mannetjes. Deze dragen de eieren met zich mee, die vastgekleefd worden aan de buikrand. De mannetjes nemen daarmee de verdere broedzorg op zich. Er is bij deze soort geen echte broedbuidel aanwezig. 

 

Lees meer

Zeggekorfslak

Terrestrische (Land-) huisjesslak. Tot 3 mm. Bruingeel tot roodbruin. Huisje (horentje) tonvormig, met 4-5 vrijwel gladde windingen. In de mondopening tot 5 tandplooien. Het horentje is rechtsgewonden (sommige andere korfslakken zijn linksgewonden). Leeft in moerasgebieden, in oeverzones en broekbossen met een dichtbegroeide tot ijle ondergroei van o.a. Zeggenplanten, zoals de Moeraszegge Carex acutiformis. Europees beschermde soort (Habitatrichtlijn).

Lees meer
RSS
Eerste191192193194196198199200Laatste

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

  • Inventarisaties
  • Beheeradviezen 
  • Monitoring
  • Exoten

Mariene soorten en ecologie

  • Educatie
  • Artikelen
  • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

  • Met een donatie
  • Met waarnemingen
  • Met foto's 
  • Met locatie-omschrijvingen
  • Met maken van artikelen
  • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top