Search
Search

Anemoonlocaties

Filter
 • Collapse
 • Close
Alle gebieden...
Alle nabij...
Alle statussen...
select
Overzicht
 • Collapse
 • Close
 SamenvattingAdoptiestatusGebiedNabij
Ankerplaats (126) Image

Ankerplaats is een ondiepe duiklocatie met veel onderwaterleven. De bodem loopt langzaam af naar 2 meter en bestaat hoofdzakelijk uit zand en oesterrifjes. Ankerplaats ligt nabij Bruinisse aan de Dillingsweg op Schouwen-Duiveland. 

VacantGrevelingenBruinisse ( Oosterschelde)
Anna Jacobapolder (278) Image

Anna Jacobapolder is een oude mosselkwekerij. De hangcultuurmosselen zijn prachtig begroeid met kleurrijke zeewieren, zakpijpen, sponzen en hydropoliepen. Sinds 2010 is duiksport hier toegestaan.

VacantOosterscheldeA. Jacobapolder
Arendshoofd Image  VacantGrevelingenDen Osse
Bommenede polder (120) Image

Bommenede Polder ligt aan de zuidkant van het Grevelingenmeer tussen Brouwershaven en Bommende. Een uitstekend alternatief voor de druk bezochte duikplaatsen in Den Osse en Dreischor. Een ondiepe duikplaats waar je ook mooi kunt snorkelen.

VacantGrevelingenZonnemaire
Bommenede werkhaven oost Image  VacantGrevelingenZonnemaire
Bommenede West (121) Image

MOO-locatie Bommenede West bevindt zich tussen de laatste twee strekdammen aan de westkant van de haveningang van Bommenede. Ondiep leven veel zeewieren, kleurrijke Slingerzakpijpen en sponzen. Een geschikte locatie voor snorkelen en fotografie.

GeadopteerdGrevelingenZonnemaire
Borredamme noord (139) Image

Op de bodem liggen basaltblokken, stenen en klosstermoppen - middeleeuwse bakstenen die afkomstig zijn uit het vroegere dorpje Borredame. Je gaat hier te water bij een strekdam die ook wel bekend staat als Kistersnol.

VacantOosterscheldeZierikzee
Borredamme zuid (140) Image

Bij MOO-locatie Borredame zuid duik je aan de west kant van een strekdam die ook wel Lokkersnol genoemd wordt. In 2010 is de dijk in dit gebied tot op 20 meter diepte verstevigt met staalslakken en grote stenen.

VacantOosterscheldeZierikzee
Buitenpier Jachthaven Image  VacantGrevelingenOuddorp
Burghsluis oostelijk dammetje (130) Image

Burghsluis oostelijk dammetje is gelegen nabij de Oosterscheldekering. De intense stroming heeft hier invloed op het zicht en het draagt het bij aan een diverse onderwaternatuur.

VacantOosterscheldeBurghsluis
Burghsluis Westbout (128) Image

Ten westen van Burghsluis bevindt zich MOO-locatie Burghsluis Westbout. Dichterbij de Oosterscheldekering dan dit kan je niet duiken. Ondanks de korte kentering en daardoor korte duiktijd een duik die zeer de moeite waard is.

VacantOosterscheldeBurghsluis
Burghsluis westelijk dammetje (129) Image

Burghsluis bevindt zich aan de noordkant van de Oosterschelde vlakbij de Oosterscheldekering. De krachtige stroming beperkt hier het zicht en draagt bij aan een rijke biodiversiteit.

VacantOosterscheldeBurghsluis
Christoffelnol (117) Image

MOO-locatie Christoffelnol [nr. 117] bevindt zich ten oosten van Den Osse Haven op Schouwen-Duiveland. Er is parkeermogelijkheid bij parkeerplaats Zaete. Vanaf de parkeerplaats is het 1100 meter lopen naar de waterkant.

VacantGrevelingenDen Osse
de Hoek Image  VacantOosterscheldeWemeldinge
De Muur (111) Image

De Muur [nr. 111], ook wel het Schelpenstrandje genoemd, ligt in het Grevelingenmeer aan de Langedijk tussen Scharendijke en Den Osse in. Er is een kleine parkeerhaven langs de weg waar een paar auto’s kunnen parkeren.

GeadopteerdGrevelingenDen Osse
de Oostnol Image  VacantOosterscheldeColijnsplaat
De Val-oost (145) Image

De Val-oost is gelegen ten oosten van de Zeelandbrug aan de noordkant van de Oosterschelde in de buurt van Zierikzee. De parkeerplaats is gelegen aan de Weg naar de Val, nr 10. Vanaf hier is het 700 meter lopen naar de instap.

VacantOosterscheldeZierikzee
De Val-west (266) Image

MOO-locatie De Val-west ligt 300 meter ten oosten van de Zeelandbrug. Duik op de hoogwaterkentering of erna, zodat de instap goed te doen is en je met de opkomende stroming (afgaand tij) richting de Zeelandbrug kunt driften.

VacantOosterscheldeZierikzee
Dijkval (320) Image

Vernoemd naar de vele dijkvallen die in het verleden in dit gebied hebben plaatsgevonden. MOO-locatie Dijkval biedt een mooi alternatief voor de drukker bezochte locatie Plompe Toren.

VacantOosterscheldeSchelphoek
Dreischor Gemaal (124) Image

Vanaf de instap zwem je 100 meter in zuidoostelijke richting om het gemaal te bereiken. De kleurrijk begroeide houten pijlers van het gemaal creëren de ideale leefomgeving voor allerlei zeedieren en wieren.

VacantGrevelingenDreischor
Dreischor Loswal (125) Image

Leuk alternatief voor de druk bezochte duiklocaties Gemaal en Frans Kokrif in Dreischor. Er is een trap die de dijk over gaat. Let op: over het muraltmuurtje van ongeveer een meter hoog moet geklommen worden.

VacantGrevelingenDreischor
Flaauwers-oost Havenhoofd Image  VacantOosterscheldeFlaauwers
Flauwers-west Havenhoofd Image  GeadopteerdOosterscheldeFlaauwers
Frans Kokrif (258) Image

Frans Kokrif is vernoemd naar de eerste duikondernemer in Zeeland. Reefballs, basaltblokken en de zandbodem creëren in dit gebied een divers landschap met daar in, op en tussen allerlei zeedieren en wieren.

VacantGrevelingenDreischor
Galjoen zonder poen Image  VacantOosterscheldeWemeldinge
Gorishoek de blokken (261) Image

Na een korte wandeling door het slik bereik je de prachtige locatie 'Gorishoek de blokken'. Vanwege de krachtige stroming biedt deze duik een uitdagende ervaring met een divers scala aan zeeleven.

 

 

VacantOosterscheldeSt. Maartensdijk
Gorishoek de punt (163) Image

Wat Gorishoek de punt opmerkelijk maakt, is dat de bodem tot op grote diepte bezaaid is met schitterend begroeide oesterbanken en grote keien, waardoor een uitstekende habitat ontstaat voor diverse zeedieren.

VacantOosterscheldeSt. Maartensdijk
Gorishoek wrakje (164) Image

Het wrakje bij Gorishoek biedt duikers een mooi afwisselend landschap en divers zeeleven. Duik hier alleen tijdens de laagwaterkentering, het liefst met dood tij.

VacantOosterscheldeSt. Maartensdijk
Halverwege (501) Image

MOO-locatie Halverwege ligt halverwege tussen Kulkenol [nr. 142] en de Zeelandbrug [nr. 143 en 144]. Bij opkomend water (van laag- naar hoogtij) kan je hier een driftduik doen richting de Zeelandbrug.

VacantOosterscheldeZierikzee
Heerenkeet Image  VacantOosterscheldeFlaauwers
Het dammetje Image  GeadopteerdOosterscheldeStavenisse
Irenehoeve (160) Image

MOO-locatie Irenehoeve bevindt zich aan de Oosterschelde, tegenover Camping Irenehoeve in Stavenisse. Hier kan de stroming aanzienlijk krachtig zijn, en er is een divers onderwaterleven te vinden.

VacantOosterscheldeStavenisse
Jan Goudzwaardweg (150) Image

MOO-locatie Goudzwaard ligt aan de noordkant van de Oosterschelde nabij Bruinisse. Goudzwaard heeft een rijke diversiteit aan Zeeuws zeeleven en iedere keer is er wel weer iets verrassends te zien.

VacantOosterscheldeBruinisse (Grevelingen)
Kabbelaarsrif Image

Kabbelaarsrif is de de naam van het bij Scharendijke afgezonken kunstrif. In het najaar van 2001 zijn hier op inniatief van de Stichting Kunstrif Zeeland 101 "Reefballs" op de bodem neergelaten. Deze klus, die door de genieduikers van de Koninklijke Landmacht is geklaard, heeft als doel om er voor te zorgen dat verschillende diergroepen hier een onderkomen of voedselgebied kunnen vinden.Om het...

VacantGrevelingenScharendijke
Kattendijke Image  VacantOosterscheldeKattendijke
Kijkuitpolder Image  VacantGrevelingenZonnemaire
Kijkuitpolder west Image  VacantGrevelingenZonnemaire
Kleine stelle Image  VacantOosterscheldeWemeldinge
Koepeltje (304) Image

De spuisluis zorgt ervoor dat er bij hoogwater vers Noordzeewater in de Grevelingen vloeit. De invloed van de sluis op het onderwaterleven is hier merkbaar. Geschikt voor snorkelaars, beginnende duikers en mindervaliden duikers.

VacantGrevelingenScharendijke
Kulkenol, Plaatdijk (142) Image

 Een schitterende duikplaats, de wandeling ernaar toe vanaf de Zeelandbrug zeer de moeite waard. Duik hier bij voorkeur met laagwater, bij hoogwater staat er sterke stroming richting de havenmonding.

VacantOosterscheldeZierikzee
Levensstrijd (141) Image

Mooie ondiepe duikplaats voor beginnende Oosterschelde duikers en fotografen. Gedurende het voorjaar zwemmen Zeekatten en Pijlinktvissen in deze wateren om te paren en hun eieren af te zetten.

VacantOosterscheldeZierikzee
Nieuwe Kerkweg (112) Image

Het onderwaterleven bij duiklocatie Nieuwe Kerkweg is zeer divers, evenals de aanwezige faciliteiten. Van cafetaria tot vulstation. Als duiker of snorkelaar te water gaan in het Grevelingenmeer gaat hier dankzij de duikertrap met groot gemak.

VacantGrevelingenDen Osse
Nieuwe kerkweg Reefballs Image  VacantGrevelingenDen Osse
Noordbout (146) Image

Bij de Noordbout kan je zowel met de laagwater- als de hoogwater kentering duiken. Bij hoogwater is de instap makkelijker en met opkomend tij is het een optie om een driftduik naar de Zuidbout te maken.

GeadopteerdOosterscheldeOuwerkerk
Noordzee kant 1 Image Noordzee kant 1VacantGrevelingenScharendijke
Oostnol Image  VacantOosterscheldeStavenisse
Ossehoek (113) Image

MOO-locatie Ossehoek [nr. 113] ligt bij de strekdam ten westen van Jachthaven Den Osse op Schouwen-Duiveland. Vanaf de parkeerplaats is het ca. 250 meter lopen naar de instap op het strandje ten westen van de strekdam.

VacantGrevelingenDen Osse
Ossehoek Havenhoofd Image

Hier mag niet gedoken worden, laatste duikbezoek in 2011

VacantGrevelingenDen Osse
Parkeerplaats Image RoutebeschrijvingVacantGrevelingenOuddorp
Pikgat (138) Image

Als je wilt dat je MOO-duik statistisch belangrijker wordt is MOO-locatie Pikgat een goede keuze. Waarnemingen van deze locatie zijn zeer welkom. De bodem bestaat uit zand, oesterbankjes en mosselbedden.

VacantOosterscheldeZierikzee
Plompetoren (131) Image

Plompe Toren, gelegen aan de zuidwestelijke kust van Schouwen-Duiveland in Nederland, is een fascinerende duiklocatie die duikers meeneemt op een reis door de geschiedenis en de onderwaterwereld van de Oosterschelde.

VacantOosterscheldeSchelphoek
Port Greve Image  VacantGrevelingenDen Osse
Preekhil Image

Preekhil ligt op Goerree-Overflakke aan de noordkant van het Grevelingenmeer. Het nadeel van Preekhil is dat het vanaf de parkeerplaats wel een stukje lopen is (1000 m) tot aan de duikplek. Het voordeel is dat het er altijd lekker rustig is.

VacantGrevelingenOuddorp
Recreatiestrand Image  VacantGrevelingenBrouwersdam
Recreatiestrand Trammuseum Image  VacantGrevelingenBrouwersdam
Schelphoek dam (133) Image

MOO-locatie bij de tweede knik in de oostelijke dam, vlakbij bij de Oosterscheldekering in het natuurgebied Schelphoek. Vanwege de sterke stroming is de kentering kort en het zeeleven zeer divers.

VacantOosterscheldeSchelphoek
Sint Annaland (162) Image

Ondergedompeld bij Sint Annaland kan je het diverse onderwaterlandschap en zeeleven bewonderen. MOO-locatie Sint Annaland is gelegen aan de Oosterschelde op het eiland Tholen.

VacantOosterscheldeStavenisse
Sophiahaven (171) Image

Gelegen aan de zuidkant van de Oosterschelde zeer nabij de Oosterscheldekering in Kamperland ligt MOO-locatie Sophiahaven. Dieren die hun voedselvoorziening laten afhangen van de stroming, groeien hier opmerkelijk groot.

GeadopteerdOosterscheldeWissenkerke
Springerdiep Boei 15 Image

Hoe bereik je deze duikplaats? Geen informatie over te vinden. Enkel twee duikbezoeken in het portaal.

VacantGrevelingenOuddorp
Springersdiep (6137) Image

De kromme pier ten noorden van de Haven Springersdiep is als hard substraat zeer geschikt voor een grote verscheidenheid aan zeedieren en wieren. Snorkel of duik langs de blokken van de pier, daar zie je het meeste leven.

VacantGrevelingenBrouwersdam
Starttoren Image

In Scharendijke wordt het hele jaar volop gedoken. Belgen, Duitsers en Nederlanders gebruiken deze plaats voor hun opleidingen. Speciaal voor deze opleidingen zijn er 2 duikplateau's aangebracht op 9 en op 24 meter diepte. Sinds het najaar van 2001 is er speciaal voor de natuur liefhebbers een kunstmatig rif...

VacantGrevelingenScharendijke
Stelhoeve Image  VacantOosterscheldeWemeldinge
Stoofpolder Image  VacantOosterscheldeBruinisse (Grevelingen)
Te water Image SamenvatingVacantGrevelingenOuddorp
Tetjes Image  VacantOosterscheldeKattendijke
Twelve guns Image  VacantCaribische zeeSt Eustatius
Veerweg_oost Image  VacantOosterscheldeStavenisse
Vlietepolder (174) Image

Voor 1530 bevond zich op deze plek het dorp Vliete, dat na een dijkdoorbraak in de zee verdween.Ten oosten van de strekdam is de bodem bedekt met grote, prachtig begroeide stenen.

VacantOosterscheldeWissenkerke
Vuilnisbelt oost (169) Image

MOO-locatie ‘Vuilnisbelt ten oosten van de inham’ vereist een langere wandeling vanaf de parkeerplaats in vergelijking met locatie Vuilnisbelt Tuttelhoek, maar duikers worden hier rijkelijk beloond met een stukje ongerepte Oosterscheldenatuur.

VacantOosterscheldeScherpenisse
Vuilnisbelt tuttelhoek (167) Image

MOO-locatie Vuilnisbelt Tuttelhoekje dankt zijn naam aan de vuilnisbelt die hier vroeger lag. De boerderij bij de duiklocatie draagt de naam "Tuttelhoek". Begin dertig tot twintig minuten voor het tij keert, zodat je op zowel de heen- als terugweg profiteert van de stroming.

VacantOosterscheldeSt. Maartensdijk
Vuilnisbelt west (168) Image

MOO-locatie 'Vuilnisbelt ten westen van de inham' vormt een aantrekkelijk alternatief voor MOO-locatie Vuilnisbelt tuttelhoek. Maak gebruik van de parkeerplaats aan de Gatweg.

VacantOosterscheldeScherpenisse
Westelijke hoofd nieuwe kanaal Image  VacantOosterscheldeWemeldinge
Wissenkerke oostnol (175) Image

Op de kop van de uitstekende landtong is de bodem bedekt met grote, prachtig begroeide stenen. Diep duiken wordt hier sterk ontraden vanwege de sterke stroming in de vaargeul.

VacantOosterscheldeWissenkerke
Wissenkerke Westnol (173) Image

Een lastige duikplaats voor gevorderde duikers met voldoende ervaring in sterk stromend water. Door de nabijheid van de Noordzee een rijke biodiversiteit.

VacantOosterscheldeWissenkerke
Zeelandbrug 1e pijler (144) Image

MOO-locatie 144 ligt aan de noordzijde van de Oosterschelde en heeft betrekking op de eerste pijler van de Zeelandbrug en de onderwateroever. Vanaf deze parkeerplaats zijn ook andere MOO-locaties bereikbaar.

VacantOosterscheldeZierikzee
Zeelandbrug 2e pijler (143) Image

De pijlers van de brug vormen het perfecte hard substraat voor het onderwaterleven van de Oosterschelde. Hier groeien zeeanemonen, sponzen en hydropoliepen. Zwem een kompaskoers van 210 graden uit om de tweede pijler te bereiken.

VacantOosterscheldeZierikzee
Zijpe_Veerhaven Image  VacantOosterscheldeBruinisse (Grevelingen)
Zoetersbout (152) Image

Zoetersbout ligt achter in de Oosterschelde in een doodlopend zijtak waardoor er weinig stroming staat en hier ook buiten de kentering om gedoken kan worden. Vanwege de geringe stroming tevens geschikt voor beginnende duikers en nachtduiken.

VacantOosterscheldeBruinisse (Grevelingen)
Zuid Lange weg Image  VacantGrevelingenDreischor
Zuidbout (147) Image

MOO-locatie Zuidbout ligt aan de noordzijde van de Oosterschelde nabij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland. Aan de noordkant van de strekdam bevindt zich een strandje en aan de zuidkant kan mooi gedoken worden.

VacantOosterscheldeOuwerkerk

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

 • Inventarisaties
 • Beheeradviezen 
 • Monitoring
 • Exoten

Mariene soorten en ecologie

 • Educatie
 • Artikelen
 • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

 • Met een donatie
 • Met waarnemingen
 • Met foto's 
 • Met locatie-omschrijvingen
 • Met maken van artikelen
 • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top