Search

EasyDNNNews

Webmaster
/ Categorieën: Duiklocaties

Nederlands Continentaal Plat

Het NCP met waterdiepten (geel = 0-5 meter; groen = 5-35 meter; blauw = 35-60 meter)
De gearceerde gebieden zijn beschermde Natura 2000-gebieden. "Deze tekst haalt Sylvia weg"

 

NCP-main

Zones in het NCP, klik op een zone voor meer details.

Doggersbank Gasfonteinen Centrale oestergronden Klaverbank Friese front Bruine bank Zeeuwse banken Borkumse stenen Noordzeekustzone Waddenzee Kustzee Voordelta Delta Vlakte van Raan

 

Het Noordzeebekken is ongeveer 135 miljoen jaar geleden ontstaan, in het Laat-Jura. Sinds die tijd zijn het klimaat en de "zeekaart" nog vele malen veranderd. Er zijn warmere perioden geweest, waarin de zee aanzienlijk groter was dan nu, en ijstijden, waarbij de Noordzee droog viel en er mammoeten rondliepen. Na de laatste ijstijd raakte de Noordzee weer vol water en ontstond ongeveer de huidige kustlijn. Dat is ongeveer 9.000 jaar geleden. Alles wat nu in de Noordzee leeft, heeft zich er dus vanaf die tijd gevestigd.

Op het Nederlandse deel van de Noordzee kunnen we van noord naar zuid een aantal gebieden onderscheiden, die een duidelijk verschillende flora of fauna kennen. De gearceerde gebieden zijn of worden Natura 2000 gebieden. Als u de muis boven een gebied plaatst verschijnt er een tekst met de naam van het gebied.

In het meest noordelijke puntje ligt de Doggersbank. Die delen we met Engeland, Duitsland en Denemarken. Aan onze kant van de Doggersbank ligt een groot, diep gebied dat de Oestergronden heet. Vroeger leefden hier veel platte oesters, maar vermoedelijk door overbevissing zijn ze volledig verdwenen. Alleen de naam rest nog. Vanuit de Oestergronden naar het zuiden toe stijgt de bodem sterk. Deze bodemstijging van 10 tot 15 meter heeft ook zijn weerslag op het leven aan het oppervlakte. Dat gebied wordt het Friese Front genoemd.

De Klaverbank is een grindbank die we delen met de Engelsen, net als de Bruine bank.

Een bijzonder gebied waar spontaan aardgas naar de oppervlakte van de Noordzee borrelt is het gebied dat we aanduiden met Gasfonteinen. Dit deel delen we met onze Duitse buren. Wat we ook met ze delen is een morene afzetting waar voorheen grote stenen lagen en dat daarvan nog steeds de naam draagt, nl. de Borkumer Stenen.

In de overgang van het Belgische gebied naar het Nederlandse hebben we voornamelijk te maken met een zandbankengebied op 10 tot 30 kilometer uit de kust genaamd de Zeeuwse banken. De Zeeuwse banken heten ook wel de Zeelandbanken en liggen voor het grootste deel in het Belgische deel van de Noordzee (BCP).

De strook langs de Noordzeekust, tot ongeveer 10 kilometer uit de kust, is 0-20 meter diep en daarin zijn meerdere kustbanken te vinden. In het zuiden liggen twee beschermde Natura 2000-gebieden. Deze heten de Voordelta (het gedeelte van de Maasvlakte tot aan de Westerscheldemonding) en de Vlakte van de Raan (de kuststrook van de Westerscheldemonding tot aan 't Zwin en Breskens). De Vlakte van de Raan is een uitloper van het Belgische gebied de Paardenmarkt.

Vanaf Hoek van Holland is er een bijna ononderbroken zandstrand tot aan Den Helder, de enige onderbrekingen zijn onnatuurlijke gebieden als de mondig van het Noordzeekanaal en de Hondsbossche zeewering. De strook langs de Noordzeekust vanaf Bergen (Noord-Holland), langs de Noordzeekant van de Waddeneilanden tot aan de Eems-Dollard is ook een beschermd Natura 2000-gebied. Dit gebied heeft de naam Noordzeekustzone.

In de beschutting van de waddeneilanden ligt de Waddenzee. Dit is de grootste kraamkamer van de Noordzee en loopt van Den Helder in Nederland tot het Deense Esbjerg.

Vorig artikel Nederlands Continentaal Plat
Volgend artikel Wenteltrap
Printen
2606 Waardeer dit artikel
3.1

Please login or register to post comments.

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

  • Inventarisaties
  • Beheeradviezen 
  • Monitoring
  • Exoten

Mariene soorten en ecologie

  • Educatie
  • Artikelen
  • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

  • Met een donatie
  • Met waarnemingen
  • Met foto's 
  • Met locatie-omschrijvingen
  • Met maken van artikelen
  • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top