Search

EasyDNNNews

Klaverbank
Niels Schrieken
/ Categorieën: Klaverbank

Klaverbank

Klaverbank bestaat hoofdzakelijk uit grof tot zeer grof zand, grind en stenen. Deze grindbank wordt gevormd door een eindmorene uit de voorlaatste ijstijd. De Klaverbank is het enige grote natuurlijke gebied met grind en stenen dat nog over is. Op andere plekken is het grind grotendeels opgevist. Vroeger waren er veel meer delen van de Noordzee met een harde ondergrond, zoals oesterbanken en veenbanken, maar deze zijn grotendeels verdwenen. Het grootste deel van de Noordzeebodem op het NCP bestaat nu uit zand en slib. Er heerst een rustige getijdestroming en door de diepte van tussen de 30 en 50 meter wordt de bodem slechts bij de zwaarste stormen beroerd. Er wordt dus weinig bodemmateriaal in werveling gebracht wat zorgt voor helder water. Tot op 39 meter diepte komt het zeldzame korstvormende kalkroodwier voor.

Op de harde ondergrond van de Klaverbank leven allerlei dieren die niet voorkomen op zand - en slibbodems. Voor het bodemleven is de Klaverbank daardoor een zeer uniek gebied in het Nederlandse deel van de Noordzee. De stenen vormen naast aanhechtingsmateriaal voor de kalkroodwieren ook een mooi substraat voor zeeanjelieren en andere anemonen. Ook het lederkoraal dodemansduim is hier te vinden. De vele objecten worden gebruikt om eieren op af te zetten door bijvoorbeeld haringen, roggen en inktvissen.

De Klaverbank wordt door een diepe geul, de Botney Cut, in twee delen verdeeld. De Botney Cut is tot 60 meter en doorsnijdt de Klaverbank doorsnijdt van noordwest naar zuidoost (donkerblauw op de kaart). Hier bestaat de bodem uit meer dan 50% slib. Deze trog is rijk aan vis wat veel zeevogels trekt zoals zeekoeten en grote jagers, maar ook zeezoogdieren als de dwergvinvis en de witsnuitdolfijn.

De Klaverbank is bij de Europese Unie aangemeld als Natura 2000-gebied op grond van de Habitatrichtlijn.

De Klaverbank is een zeer soortenrijk gebied en dat geldt ook voor de weekdieren. De meest algemene soort is de Artemisschelp en ook de Stevige platschelp en de Gevlamde tapijtschelp zijn kenmerkend voor het gebied. Meerdere soorten weekdieren zijn binnen het NCP alleen op de Klaverbank gevonden: IJslandse slanke noordhoren, Tijgerpels, Mantel-dekschelp, Groene dekschelp, Gewone pissebedkeverslak, Verdikte fuikhoren en Noordelijke korrelschelp. 

De Klaverbank is aangemeld als beschermd Natura 2000-gebied op grond van de Habitatrchtlijn. De rode lijnen op de kaart geven de grenzen van het Natura 2000-gebied aan. De grenzen zijn nog niet definitief vastgesteld en kunnen dus nog veranderen.

Enkele kenmerkende schelpdiersoorten die op de Klaverbank leven zijn hieronder afgebeeld.

Stevige strandschelp (foto: Anemoon)

Vorig artikel Klaverbank
Volgend artikel Sierlijke steurgarnaal
Printen
3009 Waardeer dit artikel
3.3

Please login or register to post comments.

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

  • Inventarisaties
  • Beheeradviezen 
  • Monitoring
  • Exoten

Mariene soorten en ecologie

  • Educatie
  • Artikelen
  • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

  • Met een donatie
  • Met waarnemingen
  • Met foto's 
  • Met locatie-omschrijvingen
  • Met maken van artikelen
  • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top