Search

EasyDNNNews

Adriaan Gmelig Meyling
/ Categorieën: Nieuws

Hooiwagenkrabben, creatieve camouflage specialisten

In de dierenwereld is het eten of gegeten worden. Om ervoor te zorgen dat je niet te snel wordt opgegeten, heeft de natuur verschillende overlevingsstrategieën bedacht. Je kunt heel sterk zijn, heel giftig, van kleur veranderen en je kunt je zo goed mogelijk verstoppen. Een manier van verstoppen is door jezelf te camoufleren. In het Nederlandse onderwaterleven betekent dat vaak dat je zandkleurig, grijzige of groenachtig van kleur bent met wat uitstekels. De naaktslak het wrattig tipje heeft zich met zijn lichaam tot een ultimate “master in disguise”  gemaakt en is bijna niet te onderscheiden van zijn omgeving. Een zeer creatieve camouflage artiest zijn de hooiwagenkrabben Macropodia sp. De hooiwagenkrab camoufleert zich door zichzelf te versieren met andere dieren en planten. Deze stukjes knippen ze af met hun scharen en zetten ze vast achter de uitsteeksels op hun poten en op het rugschild. Door hooiwagenkrab zorgt zo goed voor zijn medereizigers dat deze de hooiwagenkrab uitstekend camoufleren tot de volgende verschaling. 

 



Grijze korstzakpijp Diplosoma listerianum op hooiwagenkrab (foto: Jorn Theelen)

Eitjes van de Noordelijke knuppelslak Eubranchus rupium  op hooiwagenkrab(foto: Wijnand Vlierhuis)

Dat hooiwagenkrabben van allerlei bijzondere decoratie als camouflage kiezen bleek uit de reacties op post die ik had geplaatst op FB-pagina van het MOO-project . Zelf had ik een hooiwagenkrab met kwalpoliepen op zijn rug en poten gefotografeerd.  Vervolgens kwam Wijnand Vlierhuis met een hooiwagenkrab die zichzelf helemaal bedekt had met eitjes van een zeenaaktslak. Tenslotte zag Jorn Theelen afgelopen maand ook een creatief gedecoreerde hooiwagen krab. Deze hooiwagenkrab had zich zelf gecamoufleerd met een kolonievormende zakpijp die nu het grootste deel van de krab bedekt.


Gladde sponspootkrab, Inachus phalangium (foto: Ellen Kop)

Dat de de hooiwagenkrab zelf aan de slag moet met camoufleren als hij stukjes wier, spons en mosdiertjes op zijn schild wil zetten is wel voor te stellen, maar hoe gaat dat als een hooiwagenkrab zich zelf decoreert met eitjes van zeenaaktslakken, zakpijpen en kwalpoliepen. Ze moeten toch wel heel voorzichtig te werk gegaan zijn om deze fragiele camouflage op zich te plaatsen of verleidt hij de dieren door op zijn schild te gaan zitten. Dat hooiwagenkrabben daar heel kieskeurig in zijn bewijst de Gladde sponspootkrab Inachus phalangium die beplakt zich alleen maar met sponzen. Prachtig om over na te denken.

Meer waarnemingen van bijzondere camouflage's zijn altijd welkom op facebookpagina van het MOO-project of het zoutwaterforum van anemoon.

Tekst: Angelique van Oorschot, ANEMOON
Foto's: John Theelen, Wijnand Vlierhuis, Ellen Kop en Angelique van Oorschot
Vorig artikel Hooiwagenkrabben, creatieve camouflage specialisten
Volgend artikel Kernwier
Printen
1242 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Please login or register to post comments.

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

  • Inventarisaties
  • Beheeradviezen 
  • Monitoring
  • Exoten

Mariene soorten en ecologie

  • Educatie
  • Artikelen
  • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

  • Met een donatie
  • Met waarnemingen
  • Met foto's 
  • Met locatie-omschrijvingen
  • Met maken van artikelen
  • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top