Search
Search
GoogleMaps
 • Collapse
 • Close
Locatie
 • Collapse
 • Close

Zeelandbrug Eerste pijler

 

Ligging

Deze MOO-locatie ligt aan de noordzijde van de Oosterschelde, nabij Zierikzee. Klik op het P icoon op de kaart voor de routebeschrijving. Voor deze MOO-locatie kies je de trap die praktisch onder de Zeelandbrug ligt om te water te gaan. Klik op het Duiker icoon voor meer informatie over de instap. De afstand tot de parkeerplaats is 110 meter. Tot deze locatie behoort de onderwateroever van de dijk tot circa 50 meter aan weerzijde van deze trap. Ook de eerste pijler van de Zeelandbrug behoort tot deze locatie. Deze MOO-locatie gaat tot 10 meter diepte. Als je ook de tweede pijler bezoekt en dus ook dieper gaat, kies dan voor MOO-locatie Zeelandbrug Tweede Pijler.

Onderwaterlandschap

Bij het te water gaan zijn de breukstenen nog vrij groot. Dieper worden deze stenen kleiner en dekken de staalslakken af die in 2009 gebruikt zijn om de onderwateroever te versterken. Als je via de bodem richting de pijler zwemt, komt je deze tegen op een diepte van circa 5 tot 6 meter. Bovenwater lijkt deze één geheel, maar dit blok rust onder water op drie pijlers, die schitterend zij begroeid met onder meer zeeanemonen en hydropoliepen. Wanneer je afzakt naar een diepte van circa 10 meter wordt de bodem bedekking minder dicht en bestaat deze vooral uit zand en hier en daar klei met hier en daar stenen die  al dan niet bezet zijn met oesters.

Aan de oostkant van deze locatie bevinden zich stellingen waar Sepia’s in mei en juni hun eieren kunnen vastzetten. De stellingen bestaan uit stokken die tot twee meter scheef uit de bodem steken en bij het kruizen met elkaar zijn verbonden. Aan de noordkant van deze locatie bevind zich het ecorif met grote rotsblokken dat is aangelegd ter compensatie van de grote ecologische verliezen als gevolg van het storten van staalslakken in 2009, maar die inmiddels mooi zijn begroeid met allerlei organismen.

Duikcondities

Zout water. Het zicht varieert tussen de 1 en 5 meter. Op deze stek kan je zowel bij hoog- als bij laagwater duiken, maar doe je MOO-waarnemingen alleen op de kentering. Bij hoogwater gaat het te water gaan makkelijker, maar bij laagwater is het zicht wel vaak beter. Buiten de kentering worden geen MOO-waarnemingen gedaan. De stroming is op deze locatie dan veel te snel en zeker te snel om goede MOO-waarnemen te doen.

Duikervaring

Geschikt voor gevorderde duikers.

Gevaren

De duiklocatie ligt deels op en nabij een visperceel. Als er gevist wordt, staat dit aangegeven op het informatiebord bij het vulstation en dan geldt er een duikverbod. Kijk dus altijd eerst op dit informatiebord. Let ook op sportvissers. Bel bij nood 112. Het Duikmedisch Centrum van de Koninklijke Marine is te bereiken via (0889) 50 14 17, optie 1 voor spoedgevallen.

Faciliteiten

Deze locatie biedt een grote parkeerplaats, een vulstation (perslucht 200 tot 300 bar en Lucht/Nitrox), toiletten en een ruimte om je te verkleden. Het is 50 tot 250 meter lopen van je geparkeerde auto tot de trap waar je te water kan gaan.

Alternatieve MOO-locaties

Deze MOO-locatie behoort tot de bekendste en best bezochte duiklocaties van Nederland. Het is ook de locatie waar Stichting ANEMOON het meeste MOO-waarnemingen van heeft ontvangen. Uiteraard zijn en blijven MOO-waarnemingen van deze locatie zeer welkom, maar als je wilt dat je MOO-duik statistisch nog belangrijker wordt, kies dan voor een minder goed bezochte MOO-locatie die dicht bij de Zeelandbrug is gelegen.  De tweede pijler wordt relatief maar weinig door MOO-waarnemers onderzocht. Je kan ook kiezen voor de trap ten westen van de Zeelandbrug (MOO-locatie 500).  Als je er voor wilt kiezen nog verder te lopen over de dijk naar het westen dan is MOO-locatie Halverwege een goede optie. Als je bereid bent nog verder naar het westen te lopen en een heel stuk over de lange strekdam dan zijn MOO-waarnemingen van Kulkenol Plaatdijk bijzonder welkom. Onder de Zeelandbrug door, dus naar het oosten, kom je bij MOO-locatie De Val West. Dit is eveneens een mooie locatie waarvan ANEMOON graag meer waarnemingen wil ontvangen.

Faunavoorspelling

Welke soorten kom je tegen op deze MOO-locatie? Wat is de waarschijnlijkheid om een bepaalde soort te zien? Wanneer is de kans het hoogst om een specifieke soort te zien? Raadpleeg de Faunavoorspelling en ontdek de antwoorden op je vragen. 

Filtertips: Zoek een soort door het veld 'Soort' in te vullen bij de filterinstellingen. Voer bijvoorbeeld 'zeepaard' in bij soort, en gebruik ‘contains’ (bevat) als filteroptie. Selecteer de huidige maand bij 'Maand' en pas opnieuw de filter ‘contains’ toe. Zo krijg je inzicht in de kans om een Kortsnuitzeepaardje te spotten in de huidige maand. Wil je meer details over een specifieke soort? Klik dan op de link naar de soorteninformatie. 


Project: MOO
Gebied: Oosterschelde
Nabij: Zierikzee
Locatienummer: 144
Adoptiestatus: Vacant
Faunavoorspelling
 • Collapse
 • Close
SoortgroepSoortMaandTrefkans %Voldoende waarnemingenSoorteninformatie
Data pager
Data pager
First PagePrevious Page
Next PageLast Page
Page size:
PageSizeComboBox
select
 2794 items in 140 pages
GroenwierenBreed darmwier9100 
GroenwierenDarmwier (onbepaald)10Ga naar de Darmwier (onbepaald) soorteninformatie
GroenwierenDarmwier (onbepaald)60Ga naar de Darmwier (onbepaald) soorteninformatie
GroenwierenDarmwier (onbepaald)90Ga naar de Darmwier (onbepaald) soorteninformatie
BruinwierenDunsteeltje10 
BruinwierenDunsteeltje60 
BruinwierenDunsteeltje90 
BruinwierenWakame5100Ga naar de Wakame soorteninformatie
RoodwierenPorphyra (onbepaald)10Ga naar de Porphyra (onbepaald) soorteninformatie
RoodwierenPorphyra (onbepaald)60Ga naar de Porphyra (onbepaald) soorteninformatie
RoodwierenPorphyra (onbepaald)90Ga naar de Porphyra (onbepaald) soorteninformatie
SponzenBoorspons143Ga naar de Boorspons soorteninformatie
SponzenBoorspons27Ga naar de Boorspons soorteninformatie
SponzenBoorspons361Ga naar de Boorspons soorteninformatie
SponzenBoorspons455Ga naar de Boorspons soorteninformatie
SponzenBoorspons559Ga naar de Boorspons soorteninformatie
SponzenBoorspons614Ga naar de Boorspons soorteninformatie
SponzenBoorspons753Ga naar de Boorspons soorteninformatie
SponzenBoorspons836Ga naar de Boorspons soorteninformatie
SponzenBoorspons966Ga naar de Boorspons soorteninformatie

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

 • Inventarisaties
 • Beheeradviezen 
 • Monitoring
 • Exoten

Mariene soorten en ecologie

 • Educatie
 • Artikelen
 • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

 • Met een donatie
 • Met waarnemingen
 • Met foto's 
 • Met locatie-omschrijvingen
 • Met maken van artikelen
 • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top