Search
Search
GoogleMaps
  • Collapse
  • Close
Locatie
  • Collapse
  • Close

Zeelandbrug Tweede Pijler

 

Ligging

De tweede pijler van de Zeelandbrug ligt aan de noordzijde van de Oosterschelde, aan de Galgelaan nabij Zierikzee. Klik op het P icoon op de kaart voor de routebeschrijving. Er zijn meerdere plaatsen om daar te water gegaan, maar voor deze MOO-locatie kies je de trap die praktisch onder de Zeelandbrug ligt. Klik op het Duiker icoon voor meer informatie over de instap. De afstand tot de parkeerplaats is 110 meter. Tot deze locatie behoort ook de dijk en de eerste pijler van de Zeelandbrug. Deze MOO-locatie gaat tot 25 meter diepte.

Onderwaterlandschap

Bij het te water gaan zijn de breukstenen nog vrij groot. Dieper worden deze stenen kleiner en dekken de staalslakken af die in 2009 gebruikt zijn om de onderwateroever te versterken. Als je via de bodem richting de pijler zwemt, komt je deze tegen op een diepte van circa 5 tot 6 meter. Wanneer je afzakt naar een diepte van circa 10 meter wordt de bodem bedekking minder dicht en bestaat deze vooral uit zand en hier en daar klei met hier en daar stenen die  al dan niet bezet zijn met oesters. Zwem een kompaskoers van 210 graden uit om op 22 meter diepte de tweede pijler te bereiken.

Onderwaterbiologie

De pijlers van de brug vormen het perfecte hard substraat voor het onderwaterleven van de Oosterschelde. Op en rond de pijlers leven Pauwkokerwormen, Brokkelsterren en vele Mossels. Bovenwater lijken de pijlers één geheel, maar ze rusten onder water op drie pijlers, die schitterend zij begroeid met onder meer zeeanemonen, sponzen en hydropoliepen.

Duikcondities

Zout water. Het zicht varieert tussen de 1 en 5 meter. Op deze stek kan je zowel bij hoog- als bij laagwater duiken, maar doe je MOO-waarnemingen alleen op de kentering. Bij hoogwater gaat het te water gaan makkelijker, maar bij laagwater is het zicht wel vaak beter. Buiten de kentering worden geen MOO-waarnemingen gedaan. De stroming is op deze locatie dan veel te snel en zeker te snel om goede MOO-waarnemen te doen.

Duikervaring

Geschikt voor gevorderde duikers.

Gevaren

De duiklocatie ligt deels op en nabij een visperceel. Als er gevist wordt, staat dit aangegeven op het informatiebord bij het vulstation en dan geldt er een duikverbod. Kijk dus altijd eerst op dit informatiebord. Let ook op sportvissers. Bel bij nood 112. Het Duikmedisch Centrum van de Koninklijke Marine is te bereiken via (0889) 50 14 17, optie 1 voor spoedgevallen.

Faciliteiten

Deze locatie biedt een grote parkeerplaats, een vulstation (perslucht 200 tot 300 bar en Lucht/Nitrox), toiletten en een ruimte om je te verkleden. Het is 50 tot 250 meter lopen van je geparkeerde auto tot de trap waar je te water kan gaan.

Alternatieve MOO-locaties

Deze MOO-locatie behoort tot de bekendste en best bezochte duiklocaties van Nederland. Toch wordt de tweede pijler relatief weinig door MOO-waarnemers onderzocht. Waarnemingen van deze locatie zijn zeer welkom.

Faunavoorspelling

Welke soorten kom je tegen op deze MOO-locatie? Wat is de waarschijnlijkheid om een bepaalde soort te zien? Wanneer is de kans het hoogst om een specifieke soort te zien? Raadpleeg de Faunavoorspelling en ontdek de antwoorden op je vragen. 

Filtertips: Zoek een soort door het veld 'Soort' in te vullen bij de filterinstellingen. Voer bijvoorbeeld 'zeepaard' in bij soort, en gebruik ‘contains’ (bevat) als filteroptie. Selecteer de huidige maand bij 'Maand' en pas opnieuw de filter ‘contains’ toe. Zo krijg je inzicht in de kans om een Kortsnuitzeepaardje te spotten in de huidige maand. Wil je meer details over een specifieke soort? Klik dan op de link naar de soorteninformatie.


Project: MOO
Gebied: Oosterschelde
Nabij: Zierikzee
Locatienummer: 143
Adoptiestatus: Vacant
Faunavoorspelling
  • Collapse
  • Close
SoortgroepSoortMaandTrefkans %Voldoende waarnemingenSoorteninformatie
Data pager
Data pager
Page size:
PageSizeComboBox
select
 2299 items in 115 pages
VissenHorsmakreel110Ga naar de Horsmakreel soorteninformatie
VissenKabeljauw10Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw20Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw30Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw40Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw50Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw60Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw717Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw80Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw90Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw100Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw110Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKabeljauw120Ga naar de Kabeljauw soorteninformatie
VissenKleine of Grote zeenaald10 
VissenKleine of Grote zeenaald30 
VissenKleine of Grote zeenaald40 
VissenKleine of Grote zeenaald525 
VissenKleine of Grote zeenaald60 
VissenKleine of Grote zeenaald733 
VissenKleine of Grote zeenaald875 

Diensten

Weekdieren (EU-Habitatrichtlijn)

  • Inventarisaties
  • Beheeradviezen 
  • Monitoring
  • Exoten

Mariene soorten en ecologie

  • Educatie
  • Artikelen
  • Exoten

 

 

Steun ANEMOON

  • Met een donatie
  • Met waarnemingen
  • Met foto's 
  • Met locatie-omschrijvingen
  • Met maken van artikelen
  • Met organiseren activiteiten

Contact

Stichting ANEMOON
Postbus 29
2120 AA Bennebroek

anemoon@cistron.nl

06-11442009

 

 

Back To Top